Terma dan Syarat

Penghantaran Melalui Udara
Soalan Lazim


Adakah ini kali pertama anda menghantar barang? Periksa semula jika penghantaran anda dipengaruhi oleh jumlah?
Apa yang perlu anda ketahui dalam Perkhidmatan Penghantaran Antarabangsa mempunyai tiga jenis berat. Ini adalah Berat Sebenar, Berat Isipadu dan Berat Bercukai.

Jadi apa bezanya?

Berat Sebenar ialah berat barang / komoditi yang telah dibungkus dan kemudian ditimbang.
Berat Isipadu adalah ukuran barang setelah ia dibungkus. Rumus untuk menghitungnya ialah Panjang (cm) x Lebar (cm) x Tinggi (cm): 5000 hasilnya ialah …. kg.
Berat yang cas adalah kos yang dikenakan setelah menjalani proses meimbang dan mengukur barang. Jadi, di mana ia cas? Yang dicas adalah yang nilai paling besar antara berat sebenar dan berat isi padu.
Contoh:

Saya ingin menghantar sebanyak 100 batang pensil. Beratnya hanya 500 gram. Saya membungkus dengan kadbod berukuran 20 cm x 25 cm x 30 cm. Berapa kos yang dikenakan? Inilah cara untuk mengiranya.

Berat Sebenar: 500 gram.
Berat isipadu:
Formula: P x L x T: 5000
20 x 25 x 30 = 15000: 5000
= 3 Kgs

Sekarang, antara 500 gram dan 3 kg lebih besar 3 kg. Jadi berat yang dikenakan adalah 3 kg. Tidak 500 gram lagi.

jadi berat Volumetric 3 kg akan di ambil sebagai finalize harga kos pos”.

Kadar Cukai Barang Masuk ke Malaysia
Apabila nilai barang yang Pos diatas RM500 maka akan dikenakan cukai. Nilai cukai adalah 6% dari keseluruhan harga barang + postage. tetapi jika nak elak cukai degna cara pos sebagai hadiah dan boleh declare harga barang bawah RM500 dan pastikan barang itu nampak rasional dengan harganya. Inshaallah lepas.

NAK POS MAKANAN PERLU

Untuk Menghantar Makanan, Kosmetik dan Ubatan herba
Setiap bungkusan tidak boleh melebihi 5 kilogram
kemas, dan ada jenama
Untuk makanan yang dihantar oleh Dried Food(makanan kering dan Di kedap serta Dibekukan jika berkait)

Pembayaran Item dan Refund item

Setelah pengguna berikan link item untuk dibeli maka kami pun akan kira , setelah pengguna bersetuju kami buat bayaran kepada seller/marketplace/ etc. Setelah item yang di bayar telah berjaya selebihnya tunggu seller anda untuk pos item anda ke warehouse kami. Ada ketika sesetengah seller yang menjual item yang ketiadaan stok lalu mereka cancel order dan tidak pos item. Maka di sini kami tunggu refund dari seller dan kepada penggunaa pula kami cadangkan untuk mencari item lain yang sama harga. jika pengguna tidak mahu/tidak memerlukan item lain dan mahukan refund maka kami akan chargeback RM10(untuk tampung kos banking charge kami yang tinggi.) Sebarang pembelian dari seller yang rosak bukanlah tanggunjawab kami. Seperti yang ada sedia maklum kami tidak boleh hendak monitor/check item satu dan juga kami tidak mempunya kepakaran untuk check sesuatu elektronik/sparepart dan seangkatannya. Refund dari seller juga mempunyai masa yang pendek dan pihak warehouse kami tidak dapat hendak buatkan return ontime.

INSURAN

Item yang di pos tidak di insurankan.

Bagaimana Sekiranya bungkusan saya hilang?
Sekiranya barang tersebut hilang kerana kesilapan dari Tolongbeli.com.my, kami akan menggantinya mengikut nilai item pada invoice penghantaran atau maksimum RM150 sahaja.

PEMBUNGKUSAN SEMULA PARCEL

Kami tidak menyediakan perkhidmatan Pembungkusan semula. Sila bungkus dengan kemas dari pengirim. Sekiranya tetap mahu bungkus semula, kami akan mengenakan bayaran. Jumlah nilai berbeza bergantung pada ukuran dan jenis barang seperti barang mudah pecah dan sebagainya.
Dan juga packaging berupa kayu akan dikenakan charge Fungside(elak dari serangga) bernilai RM135

Menghantar Item Cecair, Bateri dan Serbuk yang Memerlukan MSDS.


MSDS adalah kependekan dari Lembaran Data Keselamatan Bahan atau sering juga disebut SDS (Safety Data Sheet).

Item Apa yang Memerlukan MSDS?

MSDS diperlukan apabila Pengirim yang nak hantar untuk keperluan barang dalam bentuk cecair atau serbuk seperti, baja cair, minuman, simen, minyak wangi, dll.

Mengapa ia mesti mempunyai MSDS?

Sebenarnya, yang memerlukan MSDS adalah pihak Syarikat Penerbangan / Syarikat Penerbangan. Tetapi MSDS juga boleh bersangkut paut pada pemeriksaan kastam Di Malaysia. MSDS akan memeriksa sama ada penghantaran termasuk barang yang termasuk dalam kategori Barang Berbahaya atau tidak.

Sekiranya tergolong dalam kategori Barang Berbahaya (barang Merbahaya), maka dari segi pembungkusan akan dilakukan secara khusus mengikut standard pengendalian barang yang dikategorikan sebagai Barang Berbahaya. Ini dilakukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini apabila barang dibawa terbang tiba-tiba bertindak balas seperti terbakar, atau meletup kerana kejutan atau tekanan udara ketika pesawat berlepas dan sebagainya.

Siapa yang Mempunyai MSDS?

MSDS biasanya dimiliki oleh pengeluar atau pengeluar barang tersebut.

_____________________________________

PENGHANTARAN MELALUI LAUT

Bagi mereka yang hendak menggunakan servis penghantaran melaui laut pula terma dan syarat masih lagi sama, bezanya adalah kiraan bungkusan adalah dalam CBM dan charge minimum adalah 0.3cbm

Estimate sampai dalam masa 30-45 hari

Penghantaran laut adalah sesuai untuk mereka yang beli barang besar atau berat mula dari 10kg keatas

©Hak Cipta Tolongbeli

PENGUMUMAN

ORDER BOLEH DI BUAT SEPERTI BIASA

Pos udara berjalan seperti biasa.

BUAT MASA SEKARANG WAREHOUSE PUSAT BELUM DI BUKA. JIKA HENDAK POS BARANG SILA PILIH SAMA ADA UDARA ATAU LAUT MAKLUMKAN PADA ADMIN   

“ETA untuk process handling 7 hari”

 

Kemaskini:  2/MAY/2023