TOKOPDIA

Tokopdia servis beli dari Indonesia lebih mudah menggunakan servis kami.

Pada masa ini syarikat ecommerce tumbuh macam cendawan. Ingat lagi dulu yang otai-otai lama shopping online di Malaysia pertama sekali di forum-forum macam wangcyber, carigold, lowyat dan blogger.com siapa pernah lalui akan terasa tua sangat betul tak?

Isi kandungan:
– Pengenalan
– Kekangan Pembayaran
– Tokopdia
– Syarat Barang yang boleh dan Tak boleh di pos Tokopdia
– Cara Penyelesaian
– Penggulungan

Pengenalan

Sambung sikit, masa tu website lelong.com.my ni kira dah tercanggihh Walaupun pembayaran dia pakai bank in direct ke account penjual tetapi di bawah lelong.com.my punya jaminan. Okay cukup intro nanti ldilain masa cerita lelong di entry yang lain.
Walaupun ecommerce sekarang ni dah banyak tetap ada kekangan yang dari dulu belum ada cara penyelesainya total. Iaitu pembelian luar dari Malaysia dimana kekangan yang dia ialah cara pembayaran sering di tolak atau tidak sesuai walaupun dibayar menggunakan visa & mastercard.

Kekangan Pembayaran

Kita boleh buat pembelian di website di Eropah seperti amazon , ebay , dan aliexpress tapi tidak seperti Indonesia pembayaran kad akan sering ditolak walaupun e-commerce itu dibawah satu jenama pembayaran adalah mustahil dilakukan kerana berbeza penggurusan bergantung pada negara syarikat itu beroperasi.

Tokopdia

Tokopedia khasnya adalah sebuah syarikat besar atau dalam bahasa inggeris istilah dia Unicorn Company menurut aseanup disini. Syarikat Tokopdia sering mendapat tempat yang tinggi oleh orang Indonesia tak lupa juga ada orang dari Malaysia yang nak beli barang Tokopdia.

Masaalah Syarat Barang Yang tertakluk Tokopdia

Kenapa jadi begitu ya? kerana untuk kos pos dari Indonesia ke Malaysia sebenarnya melibatkan kos yang tinggi. Penjual hanya menjual barangan yang bungkusan kecil dan ringan apabila seller menjual barangan yang agak besar contohnya bungkusan TV 50 inci saiz isipadunya yang mungkin 50Kg

Dalam hal diatas sesetengah penjual tidak memasukan maklumat ukuran saiz yang betul sebaliknya hanya memasukan berat tipu 1kg contohnya. Justeru itu, perkara ini akan membawa kepada pembatalan pesanan sama ada dari penjual itu sendiri atau dari pihak warehouse SIP Indonesia. Apabila penjual tahu dia akan di cas kos pos sebenar yang jauh lebih tinggi penjual semudahnya tidak proces kirim itu ke Malaysia. Bagi pihak warehouse SIP Indonesia mereka ada hak untuk “reject” pesanan itu kerana mereka tahu kebanyak penjual tidak mahu bayar kos sebenar.

Untuk item yang kami tidak berikan toleransi medium udara ialah:
– Replika s3njat4 api.Aerosol (gass)
– Minuman k3r4s
– Bahan mudah terbakar
– Benda-benda khurafat
– Replika s3njat4 api.
– Haiwan Hidup
– Ubat Tidur
– Tumbuhan k@nab1s, D4d4h dan seumpamanya.
– Lain-lain yang mungkin tidak dinyatakan.

Shopee Indonesia barang yang tidak dibenarkan

Cara Penyelesaian

Jika menggunakan servis Tolongbeli medium udara antara barang-barang boleh di pos seperti kosmetik, barangan yang mempunyai bateri, makanan yang telah di olah kering/basah, ubat kegunaan sendiri, lens, hiasan kayu, miyak wangi/perfume cecair, buku, CD. Namun ada juga yang kami tidak saran, boleh di pos akan tetapi risiko sendiri seperti tanaman hiasan kecil, koleksi syiling emas cincin yang berharga, suppliment yang tidak berdaftar, benda tajam seperti pisau memasak atau keris tradisional setakat ini kami dapat bantu untuk kirim item seperti ini.

#Tokopdia.

youtube.com

Penggulungan

Jangan risau orang Malaysia boleh boleh menggunakan Tokopdia yang tolongbeli tawarkan sangat mudah nak guna tak susah. Lepas ni tak perlu pening-pening guna je Tokopdia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PENGUMUMAN

ORDER BOLEH DI BUAT SEPERTI BIASA

Pos udara berjalan seperti biasa.

Pos laut last pada 25hb December 2022. Dan akan sambung semula 24hb Januari 2023   

“ETA untuk process handling 7 hari”

Admin juga ada menyediakan kalkulator harga barang dan kos pos, jika hendak buat kira kira boleh gunakan kalkulator tekan menu

Kemaskini:  22/JAN/2023